Sveriges första förstadagsbrev

Boken om Lützenmärket

Den 6 november 1632 dog kung Gustav II Adolf på slagfältet i Lützen. För att hedra 300-årsminnet av kungens död beslutade Kungliga Generalpoststyrelsen år 1932 att ge ut en serie minnesfrimärken.
I slutet av år 1931 och början av år 1932 kom det in förslag till Kungliga Generalpoststyrelsen om att 300-årsminnet av Gustav II Adolfs död i Lützen den 6 november 1632 borde ihågkommas med minnesfrimärken.
Bland andra insände Sveriges Filatelistförening en begäran den 20 januari 1932 och även från konstnären Harriet Sundström kom förslag den 5 februari om nya frimärken. Hon sände även in prov på sådana.
Det hade även kommit in förslag om att 250-årsdagen av Karl XII:s födelse 1682 skulle ihågkommas med frimärksutgivning under år 1932.
Ur protokollet från Kungliga Generalpoststyrelsens sammanträde i Stockholm den 16 februari 1932 kan man läsa följande :
På föredragning av förste intendenten hos Generalpoststyrelsen beslöt Styrelsen att till högtidlighållandet av 300-årsminnet av Gustaf II Adolfs död utgiva nya frimärken och uppdrogs för den skull åt förste intendenten att anmoda professorn O. Hjortzberg att i huvudsaklig överensstämmelse med en av sagda professor uppgjord skiss till nytt frimärke föreställande Gustaf II Adolfs död vid Lützen, utarbeta och till Generalpoststyrelsen överlämna en detaljerad ritning, efter vilken gravering lämpligen kunde verkställas.


Nu finns den kompletta boken om Sveriges första förstadagsbrev att köpa. En oumbärlig och uppskattad present för både den frimärksintresserade och de som är nyfikna på Gustav II Adolf, även kallad hjältekonungen. Boken finns på Postmuseum i Stockholm, är slutsåld på Armémuseum, men kan också beställas direkt av AP-förlaget. Priset är 195 kronor, inklusive frakt. I boken kan du läsa det mesta om Sveriges första FDC, och få tips om hur du kan hitta de försvunna frimärkena, som kan vara värda en förmögenhet.

Boken Lützenfrimärkena och Sveriges första förstadagsbrev är inbunden, fylld med text och färgbilder på 105 sidor. Många av förstadagsbreven visas här för första gången offentligt.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to Sveriges första förstadagsbrev

 1. Maria Tsilimigra says:

  Trevlig o intressant läsning, många fina bilder. Mycket lättläst.

 2. Ingrid Clara says:

  Äntligen!

 3. Anders says:

  Det är en fantastiskt fin bok. Känns oumbärlig för den sanne filatelisten.

 4. Alan Warren says:

  This is a wonderful book and I wrote the following review that appeared in several United States philatelic journals. I am happy to know that Mats is working on a new edition of this book.
  Alan

  Lützenfrimärkena och Sveriges första förstadagsbrev (Lützen Stamps and Sweden’s first First Day Cover), Mats Renhuldt. 6 by 8 ½ inches, 104 pages, hardbound, self-published, Lund, Sweden, 2010. ISBN 978-91-971199-5-5, approximately $50 to USA from the author, renhuldt@swipnet.se.

  On November 1, 1932, Sweden issued a set of four stamps in coil format to mark the 300th anniversary of the death of Gustav II Adolf during the 30-years war in 1632 at the Battle of Lützen. The two lower values were also released in booklet format. The stamps were designed by Olle Hjortzberg based on a painting by artist Carl Wahlbom, and engraved by Sven Ewert. The author tells how the design evolved and was eventually announced by Uno Söderberg, the director of the Postverkets Frankoteckensexpedition för Samlere (PFFS or Postal Service Office for Stamps for Collectors).
  Although first day covers are known for earlier Swedish stamps, this was the first time that a special first day cancel was provided for the occasion. Renhuldt studied the first day covers of this issue including varieties of the registration labels for those covers that were registered, and varieties of a hand stamp in Swedish and English applied to the covers that identifies them as FDCs. He shows various combinations of the label varieties and hand stamp varieties. One cover lacks the hand stamp and was sent to the town of Lützen in Germany where it received a commemorative pictorial backstamp.
  In addition to the Stockholm 1 first day cancel there are FDCs with the stamps tied by the smaller PFFS circle dater. First day unofficial cancels are also known from Malmö (airmail postmark) and Göteborg.
  A few days after the first day of issue, more commemorative cards and covers were cancelled November 6, 1932, i.e. the actual anniversary of Gustav Adolf’s death 300 years earlier. Again there are event covers with varieties of the registry label as well as a new hand stamp noting Gustaf Adolf’s Day, November 6, 1932. Renhuldt shows a variety of event items, using picture postcards, printed postcards announcing stamp club meetings, and the postcard announcement of the stamp released by the PFFS as publicity.
  Other varieties of the first day and event covers are franking with a complete or partial set of the four values, and sometimes including the 4-sided perforated format, from booklets, of the lower two values (10- and 15-öre). In his research on this issue, the author discovered two covers bearing registration labels with the same 4-digit registry number, but sent to two different addressees!
  An appendix lists the registered first day covers examined by Renhuldt showing the registry label number, the number of stamps on each cover, and the destination city. A bibliography concludes this lovely but detailed monograph of an important set of stamps in Swedish philately and their use on first day and event covers.

  Alan Warren

Comments are closed.